A kolozsvári román taxis és a székely ember találkozása - Igaz történet - Székely Szó

Friss

2020. október 18., vasárnap

A kolozsvári román taxis és a székely ember találkozása - Igaz történet

 Kolozsvár számomra nagyon sokat jelent, ugyanis az életemben egy nagyon fontos személy tanul Mátyás királyunk szülővárosában. Betegen és legyengülve ültem fel egy pár napja Sepsiszentgyörgyön arra a vonatra, amely Kolozsvárig vitt.  Sokat jártam régen ebben a szép városban, de nem Kolozsvár volt, ami megfogott egészen a mai napig, hanem az a látvány, amit Székelyföldön keveset látok. Boldogabb arcokat, nevető embereket. 


A kép csak illusztráció


4 nap alatt nagyon sok szépet láttam ebben a városban de ma amikor a vonatom indult vissza Sepsiszentgyörgyre egy olyan szép dolgot tapasztalhattam, amit gyakorolni kellene nekünk és a románoknak is. Életem szerelmétől miután elbúcsúztam beültem  egy idősebb taxi sofőr autójába és  kértem, hogy az állomásra hozzon. Az úton végig beszélgettünk románul amíg a barátnőm telefonon egy pár percre megszakította a beszélgetésünket a taxissal. A telefonálás a ,,szeretlek,, szóval ért véget  és a tiszta román sofőr  megismételte ezt a szót, és egy olyan dolgot tett hozzá, ami nagyon jól esett nekem.


,,Szeretem a magyarokat, szeretem a magyar nyelvet, nagyon szép, kicsit értek magyarul,, 


- a beszélgetésünk tovább a ,,fele apa, fele víz,, stílust követte, tehát vegyítettük a magyart és a románt. Az a 12-13 perc út alatt a sofőr elmondta, hogy meg kell tanulnunk egymás mellett testvérként élni a román és a magyar is függetlenül attól, hogy a történelem során milyen mocsok dolgok történtek meg velünk, mert ez lesz a magyarságnak és az erdélyi románságnak is megmaradása az iszlamizálódó Európai Unióban.  Egymásra leszünk utalva és a politika sem teheti meg azt, hogy összeugrasszon minket. 


Ülök a vonaton és a sofőr szavai a fejemben vannak most is és az van bennem, hogy adná az Isten, hogy minél több román és magyar ember is rájönne erre, hogy véget kell vetni a békétlenségnek és nyitni kell, egymástól tanulnunk és nem a gyűlölet, hanem a tisztelet kell vezessen minket. Ne a politika szabja meg nekünk, hogy kell e nekünk a békétlenséget folytatni, hanem mi magunkat tegyük rendbe és ne engedjük, hogy manipuláljanak minket. Én úgy érzem, hogy el fog jönni az a világ hamarosan , amikor ezt átértékeljük mert hanem elveszünk. 


1 megjegyzés:

  1. Szép történet, bár én nem szeretem a románokat, de ha ilyen történeteket olvas valaki, akkor módosulhat a véleménye.

    VálaszTörlés

Köszönjük az üzenetét. A megjegyzését átvizsgálás után tesszük közzé.