Az EU meghosszabbította az ukrán állami vagyon hűtlen kezelése miatt bevezetett szankciókat - Székely Szó

Friss

2021. március 4., csütörtök

Az EU meghosszabbította az ukrán állami vagyon hűtlen kezelése miatt bevezetett szankciókat

 Az Európai Unió Tanácsa egy évvel, 2022. március 6-ig meghosszabbította az ukrán vagyoni eszközök befagyasztását olyanok esetében, akikről megállapítható, hogy felelősség terheli őket az állami vagyon hűtlen kezelése vagy az állami vagyonban veszteséget okozó hivatali visszaélés miatt - közölte az uniós tanács csütörtökön.    Az Európai Unió 2014 márciusában döntött úgy, hogy befagyasztja az ukrán állami vagyon hűtlen kezeléséért felelősök vagyoni eszközeit. A szankciós listán jelenleg hét ember szerepel.


    Az intézkedések olyan személyek - többek között Viktor Janukovics korábbi elnök - vagyonának befagyasztásából állnak, akikkel szemben ukrán közpénzek elsikkasztása miatt vizsgálat folyik. Egy érintett esetében az uniós tanács szeptember 6-ig hagyta érvényben a szankciók hatályát, két esetben pedig nem hosszabbította meg a korlátozó intézkedéseket - tájékoztattak, további részleteket nem közölve. Hozzátették: a döntést az intézkedések éves felülvizsgálata alapján hozták meg.


    A tanácsi közlemény szerint a szankciók az Európai Unió rendelkezésére álló azon eszközök közé tartoznak, amelyek a közös kül- és biztonságpolitikai célkitűzések - a béke és a demokrácia biztosítása, valamint a jogállamiság, az emberi jogok és a nemzetközi jog tiszteletben tartása - megvalósítását segítik elő. Szankciók kivetésére mindig egy átfogó szakpolitikai megközelítés részeként kerül sor.


    Az uniós szankciók célja az, hogy változást idézzenek elő a szankciókkal sújtott ország, szervezetek vagy személyek által folytatott politikában, illetve tevékenységben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük az üzenetét. A megjegyzését átvizsgálás után tesszük közzé.