Lavrov: Prága nem tájékoztatta Moszkvát az őrizetbe vett orosz állampolgár ügyéről - Székely Szó

Friss

2021. szeptember 13., hétfő

Lavrov: Prága nem tájékoztatta Moszkvát az őrizetbe vett orosz állampolgár ügyéről

Moszkva, 2021. szeptember 13., hétfő (MTI) - Csehország még nem adott tájékoztatást annak az orosz állampolgárnak az ügyében, akit Prágában, ukrán elfogatóparancs alapján, vettek őrizetbe, és amely ügyben Moszkva információért fordult a cseh félhez - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor hétfőn Moszkvában közös sajtótájékoztatót tartott San Marinó-i hivatali partnerével.
Lavrov elmondta, hogy Prágához hivatalosan a cseh fővárosban működő orosz nagykövetség és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) fordult felvilágosításért. A miniszter szerint Oroszország tudni szeretné, hogy mivel gyanúsítják az állampolgárát.


A prágai nemzetközi repülőtéren vasárnap a cseh rendőrség, Kijev által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján, őrizetbe vette Alekszandr Francsetti orosz állampolgárt, aki saját állítása szerint szerepet játszott a korábban Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszországhoz csatolásában. Moszkvában Alekszandr Basztrikin, az SZK elnöke elrendelte az őrizetbe vétel "alapos kivizsgálását".
"Lehet, hogy a neonácik elleni harcról van szó, akik az úgynevezett önkéntes zászlóaljakba tömörültek, amelyeket még Nyugaton is illegálisnak ismernek el?" - tette fel a szónoki kérdést Lavrov az őrizetbe vétellel kapcsolatban, az ukrán nacionalistákra célozva, akik az ukrajnai konfliktusban a Francsettivel ellentétes oldalon állnak.


"Szeretnénk megérteni, miről van szó, és reméljük, hogy a cseh hatóságok szigorúan betartják a törvényesség elveit, és nem engednek a politikai provokációknak" - tette hozzá.
A prágai orosz nagykövetség konzuli osztályának vezetője a TASZSZ hírügynökség szerint hétfőn felkereshette Francsettit.


Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, hogy a moszkvai diplomáciai tárca részletes magyarázatot követelt Vitezslav Pivonka moszkvai cseh nagykövettől a cseh hatóságok indítékairól és arról, hogy milyen jogsértéssel vádolják az érintett orosz állampolgárt. Zaharova szerint a nagykövetet figyelmeztették, hogy Prága "Oroszországgal és állampolgáraival szembeni destruktív irányvonalának folytatása a kétoldalú kapcsolatok további romlásához vezet", és Moszkva ezt nem fogja szó nélkül hagyni.


Orosz sajtóértesülések szerint a 48 éves Alekszandr Francsetti Prágában fitneszedző. Rendelkezik cseh lakhatási engedéllyel, de sokat tartózkodik Szevasztopolban. Kiadatását az ukránok kezdeményezték.
A Dozsgy orosz ellenzéki online televízió közölte, hogy Francsetti 2014-ben - elmondása szerint - megszervezte az Északi Szél elnevezésű felderítő csoportot, amely megakadályozta, hogy "terroristák" jussnak be Szevasztopolba. Háttér-összeállításában a tévé bemutatott olyan korábbi felvételeket, amelyeken a Prágában őrizetbe vett férfi azt állította, hogy a cseh parlamenten keresztül igyekezett beruházásokat szervezni a Krímbe, de olyat is, amelyen negatívan nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökről, azt állítva, hogy sosem találkozott még olyan emberrel, aki rá szavazott volna.


Ez a megnyilvánulása ellentétben áll azzal a ténnyel, hogy korábban a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik képviselőjének munkatársa volt. A Dozsgy cseh sajtóforrásokra hivatkozva azt állította, hogy Francsettit Prágában már 2019-ben potenciális biztonsági kockázatként emlegették. Őrizetbe vételét az online tévé összefüggésbe hozta Moszkva és Prága kapcsolatainak megromlásával és azzal, hogy Csehországban nemrégiben elítéltek két cseh állampolgárt, aki korábban a szakadárok oldalán harcolt a Donyec-medencei konfliktusban.


Csehország április 17-én közölte, hogy kiutasít 18 orosz követségi alkalmazottat, akit diplomáciai álcával dolgozó hírszerzőnek minősített. A döntést Prága azzal indokolta, hogy szerinte az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktár 2014-es, két emberéletet követelő felrobbanásához. Április 19-én a cseh kormány közölte, hogy a Roszatomot kizárja a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírt pályázatából.


Az orosz külügyminisztérium válaszul a moszkvai cseh nagykövetség 20 alkalmazottját nyilvánította nemkívánatos személynek. Prága anyagi jóvátételt követelt Moszkvától - sajtóértesülések szerint 30,2 millió dollárt -, amit az orosz fél visszautasított, egyben felvette Csehországot az Oroszországgal szemben barátságtalan államok listájára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük az üzenetét. A megjegyzését átvizsgálás után tesszük közzé.