Ortodox térhódítás a gyimesekben erdélyi magyar politikai segítséggel? - Székely Szó

Friss

2021. szeptember 7., kedd

Ortodox térhódítás a gyimesekben erdélyi magyar politikai segítséggel?

A Székely Népi Egység civilszervezet egy újabb akció keretén belül fényt derített a gyimesekben látható ortodox térhódításra. A Csíkszépvíz községhez tartozó Bükklokán az ortodox egyház területén de a község tudomása nélkül, tehát engedély nélkül építettek egy olyan utat, ami a természetet rombolja és a helyi lakósság szerint a Bükkloka-száda ortodox kolostorával szembeni domboldalon egy ortodox zarándokhelyet akarnak létrehozni.


Bükklokán jelenleg 26 fő ortodox él és a kolostoron kívül még ugyan csak van egy ortodox templom a faluban. Mivel Bükkloka Csíkszépvíz adminisztratív területe, ezért a Székely Népi Egység Egyesület közérdekű adatigénylésben kért információkat a jelenlegi helyzetről Csíkszépvíz községétől és rá két napra a helyszínre mentek ellenőrzésre a szépvízi illettve a megyei tanács képviselői.

Csíkszépviz Önkormányzata hivatalos álláspontja, hogy a képeken is jól látható út nem létezik és nincs tudomásuk róla. Környezet védelmi szempontból természet rombolás történt és hiába az ortodox egyház tulajdona a terület, egy út kialakítása magánterületen is engedélyköteles. - áll a Székely Nemzeti Egység Egyseület hivatalos facebook oldalán 


Az RMDSZ-es képviselet beszélni sem akar a történtekről, de a Székely Népi Egység ígéretét fejezte ki  határozott lépéseket fog tenni ez ügyben. Nyilvánvalóan a község vezetői tudhatnak az útról, ugyanis ezt valakinek engedélyeztetnie kellett. Csak nekünk tűnik ez úgy, hogy az RMDSZ-es vezetés keze ebben benne van és titkolózások vannak a háttérben? Elvesztettük a Békási -szorost és most  előkészítenék a gyimeseket is? Ahogyan többet tudunk meg a cikkünk folytatódni fog.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük az üzenetét. A megjegyzését átvizsgálás után tesszük közzé.